Gaan de energieprijzen omhoog in 2021?

De prijzen voor energie zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Jaarlijks worden deze prijzen aangepast aan de hand van de kosten die gemaakt worden door energiebedrijven, door netbeheerders en energiebelastingen. De verwachting is dat de prijzen voor energie in de toekomst zullen blijven stijgen, zoals de afgelopen jaren redelijk gebruikelijk was. Ook voor 2021 is de verwachting dat energieprijzen omhoog gaan. Er zal dus meer betaald moeten worden voor elektriciteit en gas gezien over een heel jaar. Door het stijgen van de kosten, zal een huishouden op jaarbasis vaak enkele tientallen euro’s meer betalen aan gas en stroom. Onze tip is dan ook om jaarlijks energieleveranciers te vergelijken via Pricewise. Zo weet je zeker dat je bij de goedkoopste energieleverancier zit en jaarlijks veel geld bespaard.

Waarom de energieprijzen omhoog gaan

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn afhankelijk van meerdere factoren. Naast de vaste kosten voor het gebruik van het netwerk en energiebelasting, is de kale prijs behoorlijk onderhevig aan veranderingen. Hierdoor kunnen de prijzen voor gas en elektriciteit regelmatig veranderen. Het weer speelt hierin bijvoorbeeld een belangrijke rol. Tijdens een jaar met een strenge winter, zal er meer gas verbruikt worden. De vraag naar gas is dan hoger, waardoor de prijzen hoger zijn. Doordat we meer thuis zijn, waardoor er meer gas verbruikt wordt, zullen de prijzen naar verwachting stijgen.
energie vergelijken

Overige invloeden op de energieprijs

Dat geldt ook voor de prijzen voor elektriciteit. De Coronacrisis is van invloed op veel zaken in het dagelijks leven. We werken veel meer thuis en blijven over het algemeen ook thuis. Dat betekent automatisch dat er meer apparaten in huis gebruikt worden gedurende de hele dag, in plaats van alleen in de ochtend en in de avond. De kosten die aan elektriciteit en gas gekoppeld zijn zullen hierdoor naar verwachting ook stijgen. Dat komt ook doordat er meer vraag is naar groene energie. De energie wordt opgewekt met bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen. Om de stroom te vervoeren over het netwerk, worden er door de netbeheerder kosten gerekend. Deze kosten worden doorgerekend in de prijs voor elektriciteit. 

Vergelijk energieaanbieders

Op het moment dat jouw contract voor energie is afgelopen, is het verstandig om een vergelijking te maken van verschillende energieaanbieders. Kijk naar de prijzen voor het komende jaar en vergelijk deze onderling met elkaar. Let daarbij goed op alle afzonderlijke kosten en de wijze waarop, deze in rekening worden gebracht. Hierdoor kun je namelijk een flinke besparing op jaarbasis realiseren. Het is verstandig om een vergelijking te maken van de totale kosten die je op jaarbasis verwacht te maken voor elektriciteit en gas.