Gemiddelde energiekosten per maand

Wanneer je net op jezelf gaat wonen, moet je er rekening mee houden dat je naast je huur ook maandelijks je energiekosten moet betalen. Hoeveel dit per maand kost, scheelt natuurlijk per huishouden. Dit hangt af van jouw levensstijl, met hoeveel mensen je samenwoont en in wat voor huis je woont. Het kan dus nogal lastig zijn. Lees snel verder om een inzicht te krijgen van de gemiddelde energiekosten per maand.

Gemiddelde energiekosten

Voor een huishouden van één persoon zijn de gemiddelde energiekosten per maand zo’n €123,- per maand. Dit is €1476,- per jaar. Een huishouden met twee personen betaalt iets meer, namelijk ongeveer €146,- per maand en dus €1752,- per jaar. De energierekening bestaat uit twee delen: gas en elektriciteit. Je hebt ten eerste de vaste kosten, dus het vaste bedrag dat je dagelijks betaalt. Daarnaast heb je het eenheidstarief. Dit is het bedrag dat je per eenheid energie betaalt. Dit verschilt allebei per energieleverancier. Kies er dus eentje uit die niet onnodig duur is.

Soort woning

De energiekosten hangen natuurlijk ook van je woning af. Wanneer jij een klein flatje hebt, kost het je minder energie om je huis warm te stoken dan wanneer je een riante woning hebt. Een flat voor één persoon kost gemiddeld nog geen 100 euro aan energie per maand, terwijl een vrijstaand huis voor één persoon ruim 175 euro aan energie kost per maand.

Stroom of gas

Daarnaast is het ook zo stroom minder kost dan gas. Bij een eenpersoonshuishouden zijn de energiekosten per maand namelijk ongeveer €30,-. Dat is een stuk minder dan de hierboven genoemde €123,- per maand. Een huishouden met twee personen is wel meteen een stuk duurder, maar nog altijd relatief erg goedkoop, namelijk €57,-.

Energie bespaartips

Natuurlijk wil jij dat je energiekosten zo laag mogelijk blijven. Dit doe je door verantwoord om te gaan met energie. Zorg bijvoorbeeld dat je huis goed geïsoleerd is zodat langer warm blijft in de winter en koel in de zomer. Spaarlampen of led-lampen gebruiken veel minder energie dan gewone lampen. Let natuurlijk ook op dat je de lamp uitzet wanneer je niet in de kamer bent. Ook kan het je enorm veel geld besparen als je goed energieleveranciers vergelijkt. Energieprijzen vergelijken is dan ook altijd aangeraden en kan je honderden euro’s per jaar bestparen.