Zo vind je de goedkoopste energieleverancier

Als het om energie gaat, dan willen we allemaal wel graag besparen. Voor het afnemen van elektriciteit en gas zijn we allemaal aangesloten bij een energieleverancier en hebben we daarvoor een contract. Er zijn grote verschillen tussen de aanbieders op de energiemarkt, zeker in de kosten. Op dit moment zijn de tarieven voor elektriciteit en gas zeer laag. Dat komt door verschillende factoren die van invloed zijn op deze prijzen zoals de prijs van ruwe olie en de staat van de wereldeconomie. Als je op zoek bent naar een nieuwe energieleverancier, dan wil je ook graag de goedkoopste aanbieder vinden. Hieronder lees je waar je op moet letten.

Kies het juiste contract

Zoals gezegd heb je voor het afnemen van energie een contract nodig. Er zijn veel energieleveranciers op de markt die verschillende soorten contracten aanbieden. De manier waarop deze contracten gemaakt zijn, varieert ook per aanbieder. Zo kunnen de vaste en variabele kosten per aanbieder anders zijn opgebouwd. Het is daarom goed om te kijken naar de wijze waarop deze kosten berekend worden. Let op de contracten en de manier waarop prijzen zijn samengesteld. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat je dezelfde energie afneemt voor een lagere prijs bij een partij, omdat een andere aanbieder een ander soort contract gebruikt. Het loont meestal om te kiezen voor een jaarcontract, zodat je na een jaar weer kunt kijken naar een nieuwe aanbieder.

Check de aanbiedingen van energieleveranciers

Zodra je op zoek gaat naar een nieuw energiecontract en bijvoorbeeld een vergelijking wilt maken van verschillende leveranciers, komen er veel aanbiedingen op je af. Door deze aanbiedingen, acties, cadeaus en kortingen, kunnen er grote prijsverschillen tussen energiebedrijven zitten. Ontvang je bijvoorbeeld een cadeau als je bij leverancier A een contract afsluit, dan is de kans groot dat je dit cadeau zelf betaald in de maandelijkse kosten. Kortingen zijn vaak ook zo opgebouwd. Je ontvangt de eerste maanden een fikse korting of krijgt na een jaar een bepaald bedrag teruggestort. Daarom moet je altijd de voorwaarden voor het afnemen van energie en het ondertekenen van een contract goed doorlezen.

Vergelijk voor de goedkoopste energieleverancier

energie vergelijken

Om uiteindelijk de goedkoopste energieleverancier te vinden kan je eenvoudig alle aanbieders van energie vergelijken op Pricewise.nl. Zo kan je met een paar klikken gemakkelijk alle energieleveranciers met elkaar vergelijken op energieprijzen en voorwaarden. Zo heb je binnen een paar minuten de goedkoopste energieleverancier gevonden.

Ook is het goed om alle kosten door te rekenen. Bereken welke kosten je op jaarbasis zult hebben voor gas, elektriciteit, energiebelastingen, transportkosten en andere kosten. Neem daarin ook eventuele kortingen of aanbiedingen mee. Als je alle kosten over een heel jaar berekend, in het geval van een jaarcontract, dan kun je zo tot de conclusie komen welke energieleverancier het goedkoopste is. De transportkosten voor energie zijn een belangrijke factor die je moet meerekenen. Deze kosten worden soms los van de variabele kosten gerekend. Let daarom goed op de manier waarop deze kosten in rekening gebracht worden.