Stroomprijzen vergelijken

Voor het ontvangen van gas en elektriciteit heeft elk huishouden een contract bij een energieleverancier. In Nederland zijn er verschillende energieaanbieders waarvan de prijzen onderling flink kunnen verschillen. Vergelijken van alle energieleveranciers zorgt ervoor dat je altijd zo goedkoop mogelijk uit bent. Naast de onderlinge verschillen zijn energieprijzen ook aan verandering onderhevig door verschillende andere factoren. Een contract voor energie heeft vaak een looptijd van 1, 3 of soms 5 jaar. Na het aflopen van dit contract, is het verstandig om te kijken naar andere aanbieders en de mogelijkheden die er zijn. Dit kan gemakkelijk via Pricewise.nl. Via deze energievergelijkingswebsite kan je gemakkelijk alle aanbieders met elkaar vergelijken om vervolgens de goedkoopste energieleverancier te kiezen.

Stroomprijzen vergelijken loont

Het loont om te kijken naar andere aanbieders als je op zoek bent naar een nieuw energiecontract. Door verschillende aanbieders, prijzen en contracten met elkaar te vergelijken kun je op jaarbasis vaak een flinke besparing realiseren. Dat is gelukkig erg eenvoudig, doordat je online gemakkelijk een vergelijking kunt maken van de aanbieders die er zijn. Het is daarbij wel goed om te weten waar je op moet letten. Naast de prijzen voor stroom en gas, worden er ook andere kosten in rekening gebracht. De contracten die energiebedrijven aanbieden, verschillen ook van elkaar. De manier waarop een contract wordt opgesteld kan van invloed zijn op de uiteindelijke prijs die je zult gaan betalen.

Verschillende stroomtarieven

Voor stroom alleen al zijn er verschillende tarieven zoals dubbelstroom en enkelstroom. Met enkelstroom betaal je een vaste prijs per kWh op elk moment van de dag. Dubbelstroom zit iets anders in elkaar. Met dubbelstroom heb je niet 1 maar 2 meters in de meterkast zitten. Hiermee wordt het elektriciteitsverbruik overdag en in de nacht gemeten. De tarieven voor stroom in de nacht zijn vaak lager, waardoor het aantrekkelijker is om bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten of de vaatwasser te laten draaien. Naast deze verschillen worden er ook vaste kosten in rekening gebracht. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met energiebelasting die geheven wordt over elektriciteit en netwerkkosten.

Groene stroom

Als consument kun je tegenwoordig kiezen uit groene stroom of grijze stroom. Groene stroom is elektriciteit die is opgewekt met bijvoorbeeld windmolens, zonnepanelen of door waterkracht. Een stuk schoner voor het milieu dan grijze stroom. De tarieven voor groene stroom waren in het verleden aanzienlijk hoger, dan voor grijze stroom. Vandaag de dag zijn deze verschillen gelukkig veel kleiner. Het kan daarom zelfs lonen om over te stappen op groene energie waardoor je een besparing kunt realiseren. Zeker met de stijgende energieprijzen verwachting voor de komende jaren.

Nieuwe energieleverancier: waar moet je op letten?

De tarieven voor stroom verschillen per periode. Het is goed om op de hoogte te zijn van een aantal punten voordat je op zoek gaat naar een nieuwe energieleverancier. Maak altijd een vergelijking van verschillende aanbieders en kijk goed naar de tarieven. Let op de vaste kosten zoals energiebelasting en netwerkkosten. De manier waarop een contract tot stand komt is ook van belang bij de keuze die je maakt. Vergelijk eenvoudig alle energieaanbieders met elkaar via Pricewise.nl en bespaar flink op de stroomkosten.energie vergelijken