Verwachting energieprijzen toekomst

Energieprijzen zijn altijd gekoppeld aan verschillende factoren. Hierdoor kunnen de prijzen voor gas en elektriciteit ook regelmatig veranderen. Vaak is het zo dat de prijzen licht stijgen en soms dalen ze ook. Het is uiteraard moeilijk in te schatten wat de prijzen in de toekomst zullen worden en hoeveel je kwijt zult zijn voor energie. Als consument is het altijd verstandig om op de hoogte te zijn van de actuele energieprijzen en ontwikkelingen. Zodra het contract bij de energieleverancier, kan het lonend zijn om te zoeken naar een nieuwe, goedkoopste aanbieder.

Prognose

De exacte prognose voor de toekomst is moeilijk in te schatten. Algemeen bekeken is de verwachting dat de energieprijzen zullen blijven stijgen. Voor het jaar 2021 is wordt dit hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het stijgen van kosten voor het gebruik van het netwerk en energiebelastingen. In 2021 was het zo dat de rekening die maandelijks op de mat viel lager uit kwam volgens de prognose. Uiteindelijk zal dat een besparing opleveren van ongeveer € 70,- op jaarbasis. Dit kwam door het aanpassen van de kosten voor het netwerk en de belastingen.

Energieprijzen toekomst

Omdat er zo veel factoren van invloed kunnen zijn op de energieprijzen, is de toekomst niet exact te voorspellen. Toch verwachten deskundigen dat de kosten voor gas en elektriciteit verder zullen stijgen de komende jaren. Door wijzigingen en onderhoud aan het elektriciteitsnet en het gasnet, zullen er naar verwachting hogere kosten in rekening gebracht worden door de netbeheerders. Op jaarbasis kan dat al gauw enkele tientallen euro’s zijn. De energiebelasting komt daar nog bij. Voor 2021 is al duidelijk dat de kosten voor energiebelasting op gas ligt zullen stijgen. Voor elektriciteit zal de belasting naar verwachting redelijk gelijk blijven.

Besparen

Jouw eigen gedrag is van invloed op de maandelijkse kosten die je zult betalen voor energie. Zelf kun je al een hoop doen om de kosten naar beneden te brengen. Als de energietarieven in de toekomst stijgen, dan ondervind je hiervan minder hinder. Je kunt bijvoorbeeld op verschillende manieren besparen. De beste manier is het vergelijken van energieleveranciers via PriceWise.nl. Een andere goede manier om dit te doen is door te beginnen met alle lampen in huis te vervangen voor ledverlichting. Ledverlichting gebruikt weinig elektriciteit en door deze aanpassing kun je op jaarbasis al flink minder gaan betalen.

Wat kun je nog meer doen om energie te sparen?

Een andere manier om dit te doen is door de kachel een graadje lager te zetten. Door de kachel lager te zetten, verstook je minder gas. Drastische maatregelen zoals het isoleren van het dak, dubbele beglazing, zonnepanelen op het dak of bijvoorbeeld het laten plaatsen van een warmtepomp kunnen hier ook aan bijdragen. Je zult daarvoor wel eerst een investering moeten doen. Daarnaast is het altijd goed om de energieprijzen in de gaten te houden en jaarlijks een vergelijking te maken van verschillende aanbieders.