Verwachting gasprijs in 2020

De energieprijzen verschillen elk jaar. Twee keer per jaar wordt de energieprijs opnieuw berekend. Het is daarom belangrijk om jaarlijks te kijken of jouw energieleverancier nog wel de goedkoopste is. De gasprijs wordt bijvoorbeeld elk jaar iets hoger. Dit komt doordat de energiebelasting wordt verhoogd. Lees snel verder voor de verwachte gasprijs in 2021.

Hogere gasprijs 2021

Sinds 1 januari 2021 betaal je iets meer voor gas, namelijk 3,99 eurocent per kubieke meter aardgas. De leveringstarieven bleven gelukkig wel stabiel en daardoor betaal je nu gemiddeld €0,77 per kubieke meter aardgas. Dit is inclusief BTW. De kale gasprijs is namelijk €0,23 per kubieke meter. Dit zegt je misschien niet heel veel. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 1410 kubieke meter gas per jaar. De maandelijkse kosten zijn dan ongeveer €113,-.

Stijging gasprijs

Gas wordt dus steeds duurder. De overheid wil ook dat het steeds onaantrekkelijker wordt om gas te gebruiken. Dit omdat je tegenwoordig veel duurzamere stroom hebt, wat beter voor het milieu is. De overheid moedigt dit aan zodat we ons aan de klimaatakkoorden kunnen houden. Er wordt dan ook verwacht dat de gasprijs alleen maar zal blijven stijgen. De komende jaren zal hier nog jaarlijks 1 cent per kubieke meter bijkomen. Hopelijk wordt het zo aantrekkelijker om een duurzamer alternatief te gebruiken. Dit komt ook doordat de gaskraan in Groningen langzaamaan toch echt dicht zal moeten door de vele gasboringen in dat gebied.

Besparen op gaskosten

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op je gaskosten. Zorg bijvoorbeeld dat je cv-ketel niet ouder is dan vijftien jaar. Deze gebruikt dan namelijk veel gas, wat onnodig is. Met een zuinigere bespaar je jaarlijks zo’n vijftien tot twintig procent gas. Dat komt uit op zo’n €175 per jaar. Dat is dus ontzettend veel! Iets anders dat je veel gas en dus geld kunt besparen, is radiatorfolie. Dit zorgt ervoor dat alle warmte die een radiator afgeeft in de woning blijft, in plaats van dat het in de muur trekt. Dit is namelijk vaak het geval met een deel van de warmte die een radiator afgeeft. Dit scheelt je zo’n €50 tot €100 per jaar, afhankelijk van de grote van je woning natuurlijk.