Zit je eraan te denken om te investeren in zonnepanelen? Dan ben je er waarschijnlijk al snel achter dat puur het kopen van een aantal zonnepanelen dan niet voldoende is. Er komt namelijk iets meer bij kijken om een compleet systeem optimaal te laten functioneren. Vandaar dat we bij deze stilstaan bij alles wat je bij zonnepanelen nodig hebt. Zo weet je zeker dat je in één keer de juiste aankopen doet. En dat op een volledig goed geïnformeerde basis.
De benodigdheden bij zonnepanelen kopen
Om een aankoop van zonnepanelen zinvol te laten zijn, heb je een aantal zaken nodig. Voor een compleet functionerend systeem, komt hierbij het volgende kijken:
- Geschikt dak: Het begint allemaal bij een geschikt dak. Uiteindelijk moet op het dak namelijk voldoende ruimte zijn voor zonnepanelen. Bovendien moet het überhaupt een optie zijn om er zonnepanelen op te plaatsen. Denk aan bevestigingsmogelijkheden en de juiste richting ten opzichte van de zon. Cruciale elementen om zonne-energie op een efficiënte manier op te vangen. De meeste daken hebben in ieder geval wel één geschikt gedeelte voor zonnepanelen. Maar desondanks is het toch cruciaal om dit eerst even te checken.
- Voldoende zonuren: Verder heb je voldoende zonuren nodig. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar is niet zomaar iets om aan te nemen. Er zijn namelijk genoeg plekken op aarde waar de zon nauwelijks doorbreekt. In de meeste Europese landen is dit echter geen probleem. En dus is het bijna altijd een goede keuze om voor zonnepanelen te kiezen.
- Zonnepanelen: Daarna moet je de zonnepanelen zelf kopen. Op dit vlak heb je een hoop verschillende opties. Van monokristallijn en polykristallijn tot aan amorf en glas-glas zonnepanelen. Allemaal komen ze met eigen voor- en nadelen. Het is daarom een kwestie van deze tegen elkaar afwegen in jouw persoonlijke situatie. Waar hecht je de meeste waarde aan?
- Omvormer: Voor zonnepanelen geldt dat ze gelijkstroom opwekken. In deze vorm is de opgewekte energie niet direct bruikbaar op het stroomnetwerk. Voordat dit namelijk het geval is, dien je dit om te vormen tot wisselstroom. Een omvormer is het apparaat dat dit voor je doet. Zo is er bijvoorbeeld de Growatt omvormer waar men regelmatig voor kiest om dit op te lossen.
- Optimizer: Een optimizer voor zonnepanelen is iets dat je tussen de omvormer en het zonnepaneel zelf plaatst. Het doel van dit apparaatje is om de opbrengsten van elk los paneel te maximaliseren. Mocht het bijvoorbeeld voorkomen dat één van de zonnepanelen een verminderde prestatie levert, dan geldt dit niet voor de overige panelen.
Ben je momenteel aan het overwegen om in zonnepanelen te investeren? Zorg er dan voor dat je dit op de juiste manier aanpakt. Dus door direct alle benodigde onderdelen te bestellen voor een compleet systeem. Daarmee is de kans op problemen minimaal en haal je het maximale uit je zonnepanelen. De komende jaren doe je hiermee een beroep op een van de meest duurzame oplossingen van energieopwekking.