Wat is de elektriciteitsprijzen verwachting?

Jaarlijks veranderen de energieprijzen vanaf 1 januari en 1 juli, tweemaal per jaar dus. Meestal wordt het steeds duurder en ben je dus maandelijks meer geld kwijt aan je energiekosten. Over de toekomst is echter bijna nooit iets zeker over te zeggen en het blijft altijd bij verwachtingen. Hieronder lees je alles over de verwachtingen van de elektriciteitsprijzen.

Verwachtingen voor de energieprijs

Voor het jaar 2021 wordt verwacht dat voor ongeveer de helft van huishoudens in Nederland de energierekening zal dalen. Het gaat dan om een kleine daling van 2,5 procent. Dit zal uitkomen op zo’n €70,- per maand wanneer je met meerdere personen in een huishouden woont. Voor de andere helft van de huishoudens blijft het ongeveer gelijk. Er wordt wel verwacht dat de energierekening na 2021 weer gaat stijgen. Dit komt door de stijgende netwerkkosten en doordat de energiebelasting druk toe zal nemen vanaf 2021.

Energieprijs wordt vastgesteld door de overheid

De energieprijs wordt vastgesteld door de overheid. Hier heeft jouw leverancier geen invloed op. De vermindering van energiebelasting wordt bijvoorbeeld steeds groter waardoor de energierekening daalt. Dit heeft het kabinet al eerder aangekondigd. De netbeheerkosten stijgen wel, maar dit kan niet op tegen het voordeel van het verminderen van de energiebelasting. Door de mindering van de energiebelasting druk betaal je namelijk zo’n €75 per maand minder, tegenover een stijging van €5,- door de netbeheerkosten. Er zijn wel andere dingen waar leveranciers wel invloed op hebben. Dit zijn de vaste leveringskosten, het kale leveringstarief en de welkomstkorting. Op basis hiervan wordt jouw energierekening meer of juist minder.

Energieprijs vastzetten

Je kunt kiezen tussen twee verschillende tarieven bij je energierekening: variabel en vast. Variabele tarieven veranderen in januari en in juni. Wanneer jouw leverancier dan een ander bedrag kwijt is bij de inkoop van energie, wordt dat doorberekend in jouw energietarief. Je kunt er ook voor kiezen om je energieprijs vast te zetten. Dit kan bijvoorbeeld voor één of voor drie jaar. De prijs die je betaalt gaat dan dus niet omhoog of omlaag. De leverancier heeft dan wel garantie dat je betaalt en kan je daardoor een voordelig contract aanbieden. Je kunt dan niet zomaar overstappen naar een andere leverancier, maar je betaalt vaak minder dan bij een variabel contract.