De kosten voor elektriciteit worden uitgedrukt in kilowattuur, afgekort tot kWh. De prijs voor 1 kWh is belangrijk om te weten als je op zoek bent naar een nieuwe leverancier voor energie. Energiecontracten worden uitgegeven door energieleveranciers. Als klant kun je dan elektriciteit en gas afnemen voor een looptijd van bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar. De tarieven voor elektriciteit liggen tussen de onderlinge aanbieders soms ver uit elkaar. Dat kan komen door verschillende factoren. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten voordat je een vergelijking gaat maken van energiebedrijven. Het vergelijken van energiebedrijven via Pricewise is absoluut een aanrader en levert een flinke besparing op!
Wat is een kWh?
Elektriciteit wordt gemeten in kilowattuur, ook wel kWh genoemd. Als je gebruik maakt van een apparaat, dan wordt er stroom verbruikt dat wordt uitgedrukt in Watt. 1 kWh staat gelijk aan een kilowatt per uur. Om een voorbeeld te geven verbruikt een wasmachine met een groen energielabel A+ bijvoorbeeld een halve kWh. Een ledlamp met een vermogen van 10 Watt kan voor 1 kWh ongeveer 100 uur branden. De kosten voor een kWh zijn ongeveer € 0,22. Dat is het tarief voor elektriciteit inclusief de btw. Dat is inclusief energiebelasting, netwerkkosten en andere kosten. De kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet, worden betaald aan de netbeheerder. De manier waarop deze kosten berekend worden kunnen verschillen per aanbieder en per contract.
Enkelstroom en dubbelstroom
De prijzen voor elektriciteit verschillen per aanbieder en ook per soort stroom. Het is namelijk mogelijk om gebruik te maken van enkelstroom en van dubbelstroom. Enkelstroom betekent dat je een vast tarief betaald per kWh op elk moment van de dag. Je hebt dan 1 meter in de meterkast die de hele dag door het verbruik bijhoudt. Met dubbelstroom zit er verschil tussen de tarieven die je overdag en gedurende de dag betaald voor elektriciteit. In dat geval is er een dubbele meter aanwezig in de meterkast. De kosten voor het gebruik van elektriciteit in de nacht zijn dan lager, dan overdag. Het kan dan aantrekkelijk zijn om de vaatwasser en de wasmachine aan te zetten in de avond.
Waar moet je verder op letten?
De kosten voor een kWh zijn opgebouwd uit verschillende kosten en belastingen. Als je op zoek gaat naar een nieuw energiecontract, dan doe je er goed aan om je in te lezen. Kijk naar de verschillende aanbieders en de tarieven die zij vragen. Maak een berekening door alle kosten apart te bekijken en door te berekenen welke kosten je op jaarbasis kwijt bent. Als je dat hebt gedaan, dan kun je een vergelijking maken van de verschillende leveranciers. Aan de hand van de jaarlijkse kosten kun je goed uitrekenen bij welke energiemaatschappij je de laagste prijs betaald voor het afnemen van stroom.